TRIDENT-1 (NIPT voor hoog-risico zwangeren)

De TRIDENT studies zijn afgerond. Vanaf 1 april 2023 hoeven zwangeren niet meer mee te doen aan een wetenschappelijke studie als ze kiezen voor de NIPT.
De informatie over de TRIDENT studies (en over NIPT betalingen) is vanaf dan te vinden op niptconsortium.nl/trident-studies.
Informatie over de NIPT vanaf 1 april 2023 staat op www.pns.nl/nipt.

Sinds 1 april 2014 is NIPT in Nederland beschikbaar binnen de TRIDENT-1 studie voor zwangeren die op basis van de combinatietest een verhoogde kans hebben op een kind met down-, edwards- of patausyndroom. In sommige gevallen kan er een andere medische reden zijn om onderzoek te doen naar een trisomie bij het ongeboren kind.
Let op: Per 1 oktober 2021 wordt de combinatietest niet meer aangeboden in Nederland

In de proefperiode kunnen zwangere vrouwen die in aanmerking komen voor de TRIDENT-1 studie kiezen uit:

Zwangere vrouwen met een verhoogde kans op een kind met een trisomie worden verwezen naar een centrum voor prenatale diagnostiek.

Tijdens het intakegesprek krijgt de zwangere uitleg over NIPT en de studie. De zwangere krijgt daarbij een informatiepakket met:

Voor zwangeren van 15 jaar en jonger en haar ouder(s)/voogd(en) is er een aparte informatiebrief, inclusief toestemmingsformulier en indien nodig een machtigingsformulier. Het toestemmingsformulier krijgt u tijdens het counselingsgesprek met de verloskundig zorgverlener.
De verloskundige of gynaecoloog kan begeleiding bieden bij het maken van een keuze.

Per 1 januari 2023 krijgen zwangeren met een medische indicatie voor de NIPT (TRIDENT-1) deze volledig vergoed door de zorgverzekering.
Meer over kosten vindt u hier

Wilt u meer informatie over NIPT als vervolgonderzoek? Klik dan hier